Încă din antichitate oamenii au descoperit avantajele laptelui de măgăriță, fiind denumit în Grecia Antică “aurul alb”. Beneficiile lui sunt atât ca și aliment, medicament  sau produs cosmetic. Astfel, încă din secolul 5 Î.C.,  Hippocrate prescria laptele de măgăriță pentru afecțiuni ale ficatului, infecții respiratorii, astm, sângerări nazale, plăgi sau otrăviri. De asemenea, din Egiptul Antic istoricii povestesc că regina Cleopatra își menținea pielea frumoasă și catifelată făcând baie zilnic în laptele muls de la 500 de măgărițe. Iar mai recent Papa Francisc povestea că în copilăria sa, în Argentina, a fost hrănit cu lapte de măgăriță ca și supliment la laptele matern insuficient al mamei sale.

Cercetările medicale din ultimii zeci de ani au arătat că laptele de măgăriță e cel mai aproape ca și compoziție de laptele matern iar compoziția sa scăzută în cazeină îl face hipoalergic. De asemenea are importante proprietăți antibacteriene și este puternic antioxidant. Doctorul Papademas de la Universitatea din Cipru care studiază de mulți laptele de măgăriță, a publicat numeroase studii privind acțiunea sa terapeutică în astmul la copii, eczeme și alte boli dermatologice.

Calitățile sale au și foarte mari aplicații în cosmetică. Astfel prin concentrația sa ridicată în proteine esențiale, similare celor umane, au o capacitate crescută de a lega apa, astfel încât cremele cu lapte de măgăriță sunt foarte hidratante. De asemenea prin cantitatea mare de agenți antioxidanți naturali au efect intens antirid, utilizarea lor zilnică crescând astfel elasticitatea pielii, adaugă un efect de catifelare, reduce ridurile și încetinește procesul de îmbătrânire a tenului. Prin efectul antibacterian intens, mai ales asupra stafilococilor, scade riscul infecțiilor tenului, acționând și asupra acneei de tip infecțios. Datorită asemănării laptelui de măgăriță cu laptele uman, cosmeticele produse din acesta sunt hipoalergene. Și, nu în ultimul rând, prin proteinele esențiale are acțiune de regenerare a pielii deteriorate, creșterere a elasticității și efect de strălucire asupra tenului.