Boala varicoasă este extrem de întâlnită. Organizația Mondială a Sănătății raportează că cel puțin 20% din populația globului suferă de boală varicoasă. În Europa și în SUA boala afectează 1 din 4 oameni. Venele picioarelor voastre duc o luptă permanentă pentru a împinge sângele din călcâie spre inimă. Dar poate acestea le știți, așa că să trecem la miturile noastre.

Mitul 1.Venele varicoase sunt doar o problemă cosmetică.

FALS. Peste 80% din pacienși dezvoltă simptome medicale încă din primele stadii ale bolii. Cele mai frecvente simptome sunt durerile sâcâitoare, senzația de greutate în picioare, pulsații, crampe și umflarea membrelor inferioare. Pe lîngă acestea pot apare uscăciunea și mâncărimea pielii din vecinătatea varicelor. Toate acestea se pot agrava progresiv până la aparișia complicațiilor severe, cum ar fi tromboza venoasă, sângerări, îngroșarea și pigmentarea pielii sau ulcerele varicoase.

Mitul 2.Venele varicoase sunt un semn inevitabil de îmbătrânire.

FALS. Aceasta este o boală degenerativă a peretelui venos care poate avea o multitudine de cauze, pornind de la cele ereditare, imunitare, infecțioase, vasculitice, hormonale, etc. De aceea sunt raportate cazuri inclusiv la copii.

Mitul 3.Varicele sunt strict o problemă a femeilor.

FALS. Chiar dacă la doar 10-15% dintre bărbați sunt vizibile varice la suprafața pielii, peste 25% dintre aceștia suferă de boală varicoasă, conform ultimelor studii medicale.

Mitul 4.Alergatul poate provoca varice.

FALS.Mersul și alergatul sunt benefice bolii varicoase deoarece prin contracția mușchilor de la picioare sângele este împins mult mai ușor spre inimă, scăzând astfel munca pereților venoși.

Mitul 5.Venele varicoase sunt întotdeauna vizibile.

FALS.De multe ori există țesuturi grăsoase între mușchi, vene și piele. De multe ori venele de la suprafață sunt doar vîrful aisbergului, leziunile venelor profunde putând fi foarte grave comparativ cu cele superficuiale.

Mitul 6.Statul în picioare la servici ar cauza boala varicoasă.

FALS. Statul în picioare prelungit poate doar accentua anumite simptome deja existente. Statul în picioare ca și mersul. menționat mai sus angrenează contracția mușchilor care stimulează întoarcerea venoasă ușurând astfel treaba venelor.

Mitul 7. Schimbarea stilului de viață nu ajută.

FALS. Voi da aici un singur exemplu. Obezitatea agravrează rapid simptomatologia bolii varicoase, pe când scăderea în greutate are un efect semnificativ pozitiv.

Mitul 8. Chirurgia vasculară e singura modalitate serioasă de tratament.

FALS. Chirurgia vasculară, prin stripping, ablație endotermică sau prin folosirea agenților sclerozanți este utilă mai  ales în cazurile grave, complicate. Conform ultimelor studii în cazurile ușoare sau medii nu este utilă, întrucât datorită multiplelor anastomoze venoase ea va reuși doar să ascundă boala, putînd chiar duce la agravarea ei prin neglijarea ei de către pacient. De aceea, în peste 90% din cazuri cât reprezintă cele ușoare și medii sarcina tratamentului cade pe umerii dermatologilor și interniștilor.

Mitul 9.Recuperarea după tratamentul antivaricos este dificilă.

FALS. Tratamentele actuale sunt eficiente, recuperarea după o procedură chirurgicală fiind rapidă. Dacă vorbim despre cremele performante simptomatologia se poate reduce vizibil și în jumătate de oră.

Mitul 10. Boala varicoasă poate fi vindecată.

FALS. Odată instalată, boala varicoasă nu va dispărea. Ea se poate ameliora, simptomele pot dispărea, dar modificările din peretele venos rămân. De aceea nu vă sfătuiesc să mai dați curs unor afirmații ale unor șarlatani de care internetul e plin care afirmă că produsul lor vindecă. Nu există așa ceva.