Turmalina (sau turmalinul) este un cristal semiprețios cu o structură chimică variabilă, având ca bază un silicat complex de aluminiu și bor. Culorile turmalinei sunt foarte variate, de la albastru, verde, roșu, roz, brun, până la negru, uneori un cristal putând avea mai multe culori.
Turmalina are o proprietate unică printre cristale, piezoelectricitatea. Această proprietate se manifestă prin polarizarea electrică a cristalului ca urmare a unei acțiuni mecanice (presiune sau torsiune) aplicată pe o anumită axă a acestuia și nu este percepută de noi. În urma acestei polarizări cristalul începe să emane radiații infrarosii de înalta frecvență, denumite FIR- far infrared radiation, care au proprietăți medicale. Primele studii medicale mai importante asupra acestor radiații emise de turmalină au fost făcute în urmă cu 10 ani in Japonia și Coreea de Sud, care au evidențiat efectul puternic antiinflamator al acestor radiații. În scurt timp s-au realizat primele dispozitive medicale cu turmalină destinate bolilor inflamatorii articulare fie de tip acut sau cronic. Penetrabilitatea ridicată a acestor radiații au dus apoi la crearea unor dispozitive concentrice ce pot acționa pe articulații din toate direcțiile amplificând exponențial efectul antiinflamator. Un alt efect important al acestei proprietăți a turmalinei este creșterea fluxului sanguin atât arterial cât și venos de la nivelul vaselor mici și medii, efect care se realizează prin creșterea elasticității pereților vasculari.
A doua proprietate a cristalelor de turmalină este reprezentată de piroelectricitate, proprietatea turmalinei de a se încălzi spontan în urma ciocnirilor electrice dintre ionii din cristale. Această proprietate este considerată ca cea mai plăcută de către pacienți, datorită căldurii locale care o emite turmalina în contact cu pielea.
Ultimele studii medicale efectuate în SUA, la Harvard și MIT au arătat că radiațiile emise de turmalină au efect de creștere a producției proprii de colagen ce duce treptat la refacerea cartilajelor articulare afectate.
Astfel, utilizarea turmalinei în reducerea durerilor acute și cronice articulare în medicina tradițională, a fost demonstrată și certificată științific în ultimii 10 ani, confirmând astfel încă odată că natura ne oferă daruri pe care noi doar trebuie să le luăm și să le folosim pentru sănătatea noastră.

PENTRU MAI MULTE DETALII ȘI PRODUSE PUTEȚI ACCESA PAGINA PRODUSE CU TURMALINĂ!